Spośród wielu rodzajów przestrzeni dedykowanych usługom gastronomicznym, szczególną kategorią – charakteryzującą się własnymi, specyficznymi wymogami – jest kantyna. Agnieszka Andrulewicz z pracowni Warsztat Projektowy podzieliła się z nami dobrymi praktykami, które zostały wykorzystane w projekcie Eat2day.

Zapewnienie urozmaiconego i dostępnego w godzinach pracy posiłku jest dla korporacji ważnym uzupełnieniem pakietów socjalnych i szeregu innych udogodnień. Konkurencja na rynku deweloperów i wśród pracodawców powoduje, że rośnie rola gastronomii w nowo powstających kompleksach biurowych. Obok parametrów technicznych i oferowanych udogodnień ważna jest realna funkcjonalność budynków, w tym również tzw. czynniki miękkie.

Oferta kantyny Eat2day dedykowana jest pracownikom biur mieszczących się na 6 kondygnacjach Green2Day (budynku biurowo-usługowego), położonego w bezpośrednim sąsiedztwie historycznego Ostrowa Tumskiego i na skrzyżowaniu ważnych pieszych szlaków turystycznych Wrocławia. Ze względu na tę szczególną lokalizację, w przestrzeni lokalu wyodrębniono, oprócz części kantyny, również strefę kawiarni, która funkcjonuje do późnych godzin wieczornych. Dzięki temu Eat2day kieruje ofertę także do klienta zewnętrznego, wykorzystując naturalny potencjał komercyjny położenia budynku i brak podobnych usług w bezpośrednim sąsiedztwie.

Wnętrze Eat2day zostało zaprojektowane z wykorzystaniem materiałów i kolorów dominujących w budynku. Komponenty z naturalnego drewna, odsłonięte elementy konstrukcyjne i instalacyjne oraz monochromatyczna kolorystyka sprawiają, że kantyna stała się jego integralną częścią. Całość rozwiązań materiałowych, poprzez ich zestawienie i zastosowanie w poszczególnych częściach kantyny nadała temu miejscu wyrazisty i indywidualny charakter, który tylko podkreśla harmonijną integrację przestrzeni z resztą biurowca.

 

Praktyczne materiały o wysokich walorach estetycznych

Kluczem do wypracowania tak skutecznego efektu końcowego są praktyczne i funkcjonalne rozwiązania – zarówno wnętrzarskie, jak i materiałowe. Kantyna jest intensywnie użytkowana i odwiedzana w porze obiadowej przez wielu gości. W celu zapewnienia niezbędnej różnorodności, pozwalającej odnieść komercyjny sukces – jak to ma miejsce w wypadku Eat2day – sala konsumpcyjna powinna zapewniać jak najwięcej miejsc siedzących o różnym charakterze i przestrzeń podzieloną na strefy.

Podstawą są:

– klasyczne stoliki, najlepiej 60x80cm, z możliwością łączenia w układy dla większych grup

miejsca przy blacie na wysokich stołkach barowych

– miękkie siedziska (np. boksy) i wygodne fotele w strefie kawiarni

Krzesła powinny umożliwiać sztaplowanie i stawianie na stolikach na czas mycia podłogi. Z uwagi na intensywne użytkowanie wszystkie meble powinny być wykonane z solidnych materiałów.

Na szczególną uwagę zasługują także podłogi, które powinny być wykonane z materiałów wytrzymujących intensywne użytkowanie i konserwację. Według Agnieszki Andrulewicz najlepszym wyborem są panele winylowe (Designflooring lub inne), które nie tylko doskonale imitują np. dębowy parkiet czy betonowe płytki, ale są jednocześnie bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie. Spełniają także normy antypoślizgowe i są łatwe w czyszczeniu i konserwacji.

 

W kantynie Eat2day ściany sali konsumpcyjnej wykończone zostały z wykorzystaniem trwałych materiałów o neutralnej kolorystyce, umożliwiając – dzięki zmiennym dodatkom (dekoracjom, obrazom lub grafikom) – szybką i nie niewymagającą dużego nakładu pracy modyfikację wnętrza. Większość ścian została wykonana z impregnowanego, surowego betonu i cegły pomalowanej farbą (odporną na ścieranie) w jednolitym kolorze.

 

Na jednej ze ścian wykonano monochromatyczne graffiti nawiązujące do nazwy lokalu i loftowego charakteru samej przestrzeni. Charakterystyczne rzeźby z papieru i drutu to dzieło lokalnych artystów. Kantyna jest bowiem przystosowana do pełnienia roli ekspozycji wystawienniczej dla różnorodnych twórców i ich prac, co wpływa na zmienność wystroju i pozwala na wprowadzenie urozmaiceń.

Sufit przekrywający tak ukształtowaną przestrzeń powinien z kolei dążyć do neutralności, odwzorowując strefy we wnętrzu i umożliwiając równomierne rozmieszczenie oświetlenia. W przypadku kantyny Eat2day sufit stanowią odsłonięte elementy konstrukcyjne i instalacyjne pomalowane na czarno i osłonięte pasem dekoracyjnym z lameli drewnianych, przechodzących z ekspozycji poziomej w pionową, na ściany szczytowe pomieszczenia. Między lamelami umieszczono równomiernie liniowe dekoracyjne oprawy świetlne. Celowo nie zastosowano opraw nad poszczególnymi stolikami, podkreślając elastyczność aranżacji, która pozwala na zmianę ustawiania lub łączenie stolików.

 

Ostatnim z istotnych elementów składowych jest zieleń we wnętrzu. Powinna ona znaleźć się nie tylko w odpowiednio dobranych donicach, jako element ozdobny, ale także, jako mebel strefujący lub definiujący przestrzeń w sposób umowny. Odpowiednio dobrana zieleń, to nie tylko dekoracja, ale również naturalny sposób na poprawę mikroklimatu we wnętrzu.

Na sukces Eat2day z pewnością składa się wiele czynników, z jakością gastronomii na czele, ale należy podkreślić również fakt, że wystrój sali konsumpcyjnej, który jest spójny z charakterem biurowca, ma niebagatelny wpływ na samopoczucie gości. Klimat lokalu został dopasowany do tego panującego w częściach wspólnych budynku.

 

Fakt, że w kantynie wydawanych jest dziennie ponad 400 posiłków i stale rośnie liczba gości odwiedzających kawiarnię w porach wieczornych i w weekendy sprawia, że aranżacja wnętrza przez Warsztat Projektowy zasługuje na uwagę. Projekt obejmował koncepcję, projekt budowlany i wykonawczy wraz z technologią kuchni.